Vyvrcholení multikulturního týdne
- listopadu vyvrcholil multikulturní týden prezentacemi jednotlivých tříd. Žáčci od druhých do pátých tříd postupně navštěvovali všechny země, které si pro ně žáci druhého stupně připravili. Ve Francii si zasoutěžili o lahodné croissanty při vědomostním kvízu. Během návštěvy Peru mohli žáci ochutnat výborné peruánské sušenky a pohladit si živá morčátka, která v Peru slouží jako grilovaná pochoutka. U nás jsou to naštěstí domácí mazlíčci. V Číně si žáčci zasoutěžili při luštění křížovky. Japonsko nabídlo skládání origami a přebírání rýže hůlkami, což bylo obzvláště zajímavé, a nechybělo ani malování na obličej. V Rakousku si všichni poslechli němčinu a složili puzzle pod dohledem skokana na lyžích. Při návštěvě Mexika mohli ochutnat pravé mexické tortillové chipsy s různými omáčkami a při tom sledovali poutavé vyprávění i s videoprezentací. Po návštěvě povídání o Novém Zélandu se žáčci přesunuli do tělocvičny, kde nacvičili tradiční maorský tanec Haka. Nechyběla ani ukázka v rámci hudební výchovy, kde si žáci zahráli na netradiční hudební nástroj, na vlastní tělo. Takže se ze třídy ozývalo luskání, tleskání, vydupávání rytmu. Při návštěvě Ukrajiny dívky předvedly tradiční kroje a také jsme se dověděli spoustu nových věcí o této zemi.
Ani naše paní kuchařky nezůstaly pozadu a celý týden nám připravovaly jídla různých zemí. Mohli jsme ochutnat italskou polévku, italské kuřecí medailonky s bulgurovým salátem a bazalkou, která nesmí v italské kuchyni chybět, a jako druhá varianta to byl italský zbruf s těstovinami. Další zemí, se kterou jsme se v jídelně setkali, bylo Maďarsko, ten den jsme si pochutnávali na rybí polévce, maďarském zeleninovém leču nebo jsme si mohli dát krůtí perkelt s rýží. Všechna jídla byla výborná a my děkujeme do kuchyně za doplnění našeho multikulturního týdne.