Vyvrcholení multikulturního týdne 

 

  1. listopadu vyvrcholil multikulturní týden prezentacemi jednotlivých tříd. Žáčci od druhých do pátých tříd postupně navštěvovali všechny země, které si pro ně žáci druhého stupně připravili. Ve Francii si zasoutěžili o lahodné croissanty při vědomostním kvízu. Během návštěvy Peru mohli žáci ochutnat výborné peruánské sušenky a pohladit si živá morčátka, která v Peru slouží jako grilovaná pochoutka. U nás jsou to naštěstí domácí mazlíčci. V Číně si žáčci zasoutěžili při luštění křížovky. Japonsko nabídlo skládání origami a přebírání rýže hůlkami, což bylo obzvláště zajímavé, a nechybělo ani malování na obličej. V Rakousku si všichni poslechli němčinu a složili puzzle pod dohledem skokana na lyžích. Při návštěvě Mexika mohli ochutnat pravé mexické tortillové chipsy s různými omáčkami a při tom sledovali poutavé vyprávění i s videoprezentací. Po návštěvě povídání o Novém Zélandu se žáčci přesunuli do tělocvičny, kde nacvičili tradiční maorský tanec Haka. Nechyběla ani ukázka v rámci hudební výchovy, kde si žáci zahráli na netradiční hudební nástroj, na vlastní tělo. Takže se ze třídy ozývalo luskání, tleskání, vydupávání rytmu. Při návštěvě Ukrajiny dívky předvedly tradiční kroje a také jsme se dověděli spoustu nových věcí o této zemi.

Ani naše paní kuchařky nezůstaly pozadu a celý týden nám připravovaly jídla různých zemí. Mohli jsme ochutnat italskou polévku, italské kuřecí medailonky s bulgurovým salátem a bazalkou, která nesmí v italské kuchyni chybět, a jako druhá varianta to byl italský zbruf s těstovinami. Další zemí, se kterou jsme se v jídelně setkali, bylo Maďarsko, ten den jsme si pochutnávali na rybí polévce, maďarském zeleninovém leču nebo jsme si mohli dát krůtí perkelt s rýží. Všechna jídla byla výborná a my děkujeme do kuchyně za doplnění našeho multikulturního týdne.